Saturday, May 30

Team




It's been 3 weeks since then. We had our sweet and sour moments together. Thanks for believing in me even for a short term.

We felt regret for not winning but we didn't regret the entire time being together.




(7th May-10th May 2015)
#TripleB2015 #FLL

Wednesday, December 3

Mimi Khalida


"Yo"
"Yo"

Ini yang kami selalu cakap bila nak mula chat kat whatsapp. Tak reti-reti nak bagi salam hahahah. Pastu bermulalah rentetan cerita dan gosip yang merepek-repek. Mainly about anime dengan manga. Otaku betul.


Mimi Khalida.


Comel gile nama kau. Dah comel, simple pulak tu (LOL okay kalau kau baca ni dipersilakan muntah). We have been besties since standard 2 (kot). Always been my bestie. My bae. 

Aku tak pernah tak gelak bila sembang dengan kau. Idea kau selalu merepek. Dan part kau yang merepek tu lah yang menjadikan kau tu, kau. 

.

Erm macam mana kita boleh jadi best friend eh? Aku actually ingat-ingat lupa zaman sekolah rendah aku. Yang aku ingat, ada dalam setahun tu kau pernah panggil aku Momo, sebab nak synchronized kan nama aku dengan nama kau. And kita ada invisible pet. Oh god memalukan bila fikir balik.

Kau selalu kasi nickname untuk aku. Countless names. Kejam gile sobsob. Yang paling latest, Yano. Yano and Aominecchi, dua ni favourite aku.

Kita selalu exchange story. Sampaikan aku rasa antara kau dengan aku macam takde rahsia. Sweet tak hahahah. 

Kau akan selalu mengadu kat aku bila kau rasa tak puas hati or heart broken. And aku selalunya bagi advice yang mengarut sebab aku tak pandai nak cakap perkara yang boleh menenangkan/menyedapkan hati orang. I'm awkward potato ya know. But no matter what, kau selalu layan pesanan aku yang tah hape-hape tu. It makes me feel special+happy because I also think you're special to me.

And kau selalu ada story pasal 'senpai-senpai' kau. Hahahah k ni private story, so I'm not gonna write this.

And congrats to your PT3 result. Walaupun kita first batch, we still done great. Harap tahun depan boleh sekelas setelah 3 tahun berlainan kelas sobsob. 

Kalau perhati betul-betul, kita ada banyak persamaan kan? Masing-masing anak bongsu. Masing-masing ada tiga orang adik-beradik, tiga-tiga perempuan (I'm actually amazed by this). Masing-masing suka melukis (and I still can't compete to your fab drawing man). Taste kita (2D characters) sama (tapi real life punya jauh beza macam langit dengan bumi hahah). Dan beberapa persamaan yang lain.

.
.
HAPPY BIRTHDAAAYY MIMI KHALIDA~~

May Allah bless you and your family. Enjoy your life to the fullest. Uh sorry aku tak reti sangat nak kasi ucapan ._."

Lol orang dah nak masuk 16 tahun kau baru nak sambut birthday yang ke-15.

P/s: Hadiah birthday pun aku tak reti nak beli. Man I'm so sad.

Tuesday, October 28

Aina Sofea


Happy Belated Birthday my dear friend, Aina!
May Allah bless you always.
I wish that you will be happy for the rest of your life /It's no use thinking about your problems, just smile and say, "Plot twist!" hahaha/

Okay I was supposed to publish this yesterday, because her birthday, of course. But I didn't get a hold of the laptop, and the internet connection was so blergh yesterday. Never mind that.

Hmm how did we become friends, eh?

Looking back to the past, both of us had known each other since primary school. We were classmates, but I'd never talk to her, like, never. I'd been this kind of quiet and unsociable kid who sat at the back of the class, played around with my circle of friends, and Aina was the type of innocent bright student who sat in front and took notes and focused at the teachers.

I didn't realize how we got this close. I mean, now I know her habits, and her likes and dislikes, and her types, and so on, although we're started to be, like, 'real friends with a lot of talking' last year.

We got into fight a lot. Girls fight, I mean. Mostly about biases /I know you guys are making faces like wat/ But that's what make us closer than before. I know her too well, and I like to treat her like my sister. 

Ha wait did I just wrote all these? Cause I couldn't believe myself writing a cheesy dedication(?) for my friend. HA okay I better go now. 

Ciao.

Wednesday, October 22

"Pentaksiran Tingkatan 3"


HEY IT'S FINALLY OVER!

HAHAHA okay I feel so relieve that my big exam this year has just ended. Peacefully. Well not really peaceful and I shouldn't feel relieve yet because the questions was so damn hard and high-order-thinking-skills especially Science.

But as my mom said, the past is in the past, no need to look back now. So I just let them go. 

During the exam -wait no the principal said no more exam. It's assessment. Though I saw it as harassment for the kids. It's my brain don't question it- we were, like, being forced to squeeze our brain till the very last knowledge to come out. I totally screwed on Science and Mathematics. Both important subjects if I were to study in the science stream. And I've already got my eyes on science classes only. 

So that we finally finish our assessment, now we've got nothing to do. Totally.
The teachers are so busy checking our marks -as the system now change, the teachers teaching us would be the one who check our papers- with those shockingly superstrict marking scheme. I don't know what the fate of our future would be like. It seems dim and hazy and we're depending on the teachers' -and the government's- mercy right now.

Now I'm counting for days to get the result. I beg you, please, pray for my best.

Saturday, July 19

Memory


Hey.
Semalam aku happy sangat sebab akhirnya kajian kes Geografi and Sejarah PT3 dah SELESAI~! WOHOO~! Ehem. Alhamdulillah :)

Ah.. Seriously. Bertungkus lumus aku siapkan Geografi. Last minute pula tu. Alhamdulillah nasib baik sempat siapkan walaupun aku still was-was tentang isi kandungan yang tah hape hape aku tulis tu. Hope tice Ding let go je aku punya tu. Heh.

Dalam tengah-tengah busy siapkan tugasan tu, aku teringatkan seseorang. 
Dia sebaya dengan aku. 

Ex-best buddy.

Dulu gila-gila rapat dengan dia sampaikan ada orang cakap kami kembar. Sejak tadika lagi aku dengan dia berkepit macam belangkas. Sungguh.

Sekarang, aku dan dia ibarat strangers. Entah dimana silapnya kami berdua terpisah. Seingat aku, sejak dapat keputusan UPSR kami mula berjauhan. Padahal kalau nak diikutkan jarak antara rumah aku dengan rumah dia, jalan 2-3 langkah dah sampai. 

Tapi sekarang ni aku rasa jarak antara rumah kami punyalah jauh dia tu macam merentasi gurun sahara yang tak berpenghujung jaraknya. 

Dulu, mak aku selalu cerita kat aku pasal hal-hal dia yang diceritakan melalui mak dia. Aku ingat lagi, mak aku cerita, masa tadika dulu, dia selalu tak puas hati pasal ketinggian aku. Lagi-lagi bila tengok gambar kami berdua depan tadika dengan aku yang pakai selipar jepun je. 

Tersenyum je aku bila dengar cerita mak aku. Entah betul entah tak, wallahua'lam. 

Tapi sekarang ni bila aku 'ter'berdiri sebelah dia, mak aihh. Terserlah ke'ketot'an aku. Dia dah semakin tinggi, macam model. Aku dan dia, ibarat makcik jual ikan kat pasar dengan model or pelakon yang tinggi lampai. Even makcik jual ikan kat pasar lagi bergaya dari aku.

Aku ingat lagi, aku dan dia selalu makan aiskrim malaysia yang berharga 20 sen yang dibeli kat kantin sekolah agama. 
Macam-macam perisa. 
Pepsi, grapes antara favourite kami. /okay fav aku je kot/ Aku, dia and sorang lagi best buddy aku selalu lepak kat belakang kelas sambil melahap aiskrim. Bila dah sedut habis air aiskrim tu sampai tinggal ais, memang tradisi kami mengetuk /menumbuk sebenarnya/ plastik aiskrim yang berisi ais tu tadi kat dinding tiang. Tujuannya untuk mencairkan ais. Effective ke tak cara tu? Ahah aku pun tak sure. Tengok orang buat, ikut je. 

Lepas makan, semua tungkus lumus ambil wuduk nak solat asar. And port saf yang kitorang cop antara port paling best. Sebab kat tengah-tengah and dapat most kipas. Sejuk je.

Aku ingat lagi, betapa terkejutnya aku bila aku dapat tahu dia minat kpop, bila aku tengok perubahan-perubahan yang berlaku kat dia sedikit demi sedikit, dan bila aku dan dia tak mampu untuk tersenyum antara satu sama lain. Aku mengaku, adalah sedikit rasa kecewa dalam hati. Sedih pun ada bila mengenangkan persahabatan kami yang terputus secara tiba-tiba. Tanpa sebab.

Walaupun aku nampak happy dengan buddies aku, mimi, ainaa, aina, 
deep in my heart, I still longing to be friend again with her. Laugh with her. Kalau aku hanya dapat senyum dengan dia sekalipun, memang aku rasa bersyukur sangat. 

So far, aku dapat up-to-date pasal dia kat twitter je lah. Ataupun melalui mak aku je. Apa-apa pun, aku harap dia tak akan lupakan aku. 

Thanks.

Thursday, May 15

Happy Birthday~


Holla~!

Nampak title kat atas tu? 
Nampak tak?
NAMPAK TAK?! /hysteria/

Heh.

So straight to the point. 
Semalam, birthday aku yang ke-15~! WOHOO
'lalalala~ lalalala~'
Me at the moment

Okay.
Ni cerita pasal semalam ye.

So, pagi-pagi lagi my ummi dah nyanyi lagu birthday kat aku dengan nada cumel-cumel macam doraemon. Harharhar. And so I went to school with a broad smile setepek kat muka.
Masa dekat tapak perhimpunan, my friends wish me, and me thank them; okay itu biasa. /EWAH/

Then, tiba-tiba guru yang tengah cakap kat mic tu kata, 
"Pihak sekolah dan guru-guru ingin mengucapkan selamat hari jadi kepada para pelajar yang birthday mereka semalam dan hari ni iaitu pada 13 dan 14 Mei."
Then cikgu tu sebut nama-nama birthday gals/boys termasuklah nama aku. Kyahahaha famous aku sehari tu kau tau?! Yang kenal aku semua pakat 'hepi befday yana' 'yana selamat hari jadi' 'tua dah kau ek'
Dan ku tunggu untuk crush aku ucap happy birthday kat aku. Tapi memang taklah Yana oi dia mana kenai kau /slap/ tapi birthday dia 25 Mei

Ehem.

/awkward silent/

Okay.

Oh and aku dapat hadiah dari my friends~

/lousy edited/

Tudung and tiny little kerongsang /yang benda cinonet kat tengah-tengah tu/~
Comel~~
Ini dari Khalidah /smile/

Well, kat sekolah Najihah and the gang kasi kek, tapi tak dapat nak tangkap gambar sebabnya kek tu dah selamat masuk dalam perut den. /Burp/ Muahaha

---

Petang tu pula, aku and Aina /atau nama glemernya Pe'ah/ dengan bersemangatnya pergi sekolah pada pukul 2 ketika panas terik dan cuaca yang membahang.
Kononnya nak study kat library sekolah, sekali tengok library tutup daaa....
Siap bermangga lagi.

Penat je aku kelam kabut cari bajuseluartudung dan seumpamanya. Berkobar-kobar gila konon nak 'study'.

Aku dengan Aina memang dah down gilos and desperado sampai rasa nak curik je buku rujukan sains form 2 yang ada kat makmal. But, unfortunately  buku tu tak ada. /well, fortunate sebenarnya. Kalau tak memang kitorang jadi pencuri tak bertauliah petang tu/

Last-last kami wandered around the school and took some selfies demi menghilangkan stress bak kata kawan aku /tah lupa sapa/.

Okay abaikan muka kami yang tak berapa nak semenggah dalam gambar ni /terutamanya aku/.
Aku tau aku edit buruk, tapi kisah apa aku. As long as I like it, I'll be enjoying every little bit my hard work.

UPDATE~

Yo, aku dapat hadiah lagi~~
Ni dari my bestie, Mimi.

CAK~

"Hello guys" /taksabar nak keluar dari beg/

She gave me anime, guys. Noragami pula tu. Jelly tak? /gelak jahat/
Kay aku tau korang tak kisah pun, but pedulik hapa aku, kan?

Anddd guess what?
She wrote a - YO, HAPPY BIRTHDAY! 14/5/2014 -
Aww so sweet can I hug you mimi pleaseee

AWYEAH!

Can't wait to watch this on the holidays, guys~!
Just for your info, this week is exam week!! Ugh endure it Yana.. Just a few more days ..


Must... endure ...



Okaylah, sekian sahaja.

Ciao~!

Sunday, January 19

The Lifeless Correction Tape

Assalamualaikum and good night (it's already midnight).

So.
Aku sedang khusyuk buat kerja sekolah tadi. And then I made some mistakes so I reached for my correction tape that was in my pencil box. As soon as I got a hold of it, I remembered what my teacher, Cikgu Razak, said about the correction tape/pen, when we (the form 3-ers) were having some short-orientation last Friday.

He said that the correction tapes/pens are supposed to be banned from school /well, IT IS BANNED, actually/ It is because of the misbehavior of some idiotic students who used the correction pens (mostly) to 'decorate' the school wall and desks and doors. /I know I'm harsh for saying those humans as idiots but I just can't help it. I'm pissed off/

Okay, that reason is acceptable. I agreed with him. Most of our students are/were so problematic. Noted : most, not all. Don't get offended by my words. I love my school. So the correction pens/tape SHOULD be banned to prevent those 'artists' from making our school as their own canvas.

Then he continued, 'You bring these (referring to the correction tapes/pens) to school, showing like you guys are willing to make mistakes.'

Okay ayat berterabur. This is his real speech:
'Membawa correction pens/liquid paper ke sekolah menunjukkan seolah-olah kamu sudah bersedia untuk melakukan kesalahan.'
(I make a direct translation LOL) 

When I first heard it, my thought was like 'Ohh~ he's right! We're like always ready to make mistakes.'
I agreed with him.

After the program finished, we went to the sewing room (girls only) as we had khb right after the program.
In the sewing room, we were making some notes.

As I was too engrossed in writing notes, my hand went nut (lol). I misspelled some words. As usual I reached out for my correction tape. Then, I realized that our khb teacher is one of the discipline teachers in our school. I took a quick glance to her and quietly took the correction tape and erased my mistakes just like ninjas. Fast and silent. I bet the teacher didn't noticed my shadowy skill (haha).

Then, I thought to myself. Supposed the teacher found out that I brought the correction tape, will I be punished or they'll just gonna take my correction tape? But I did nothing wrong. I'm just cleaning up my mistakes I made while writing. I'm not 'decorating' the desk /I'm a good student, you know. Heh/

Then I started to think about what Cikgu Razak said. I had slightly disagree with him that moment. I wrote out something in my note book. Here's what I wrote:
Aku bawa correction tape ke sekolah bukan kerana aku bersedia melakukan kesalahan. Sebaliknya, aku bersedia untuk memperbetulkan kesalahan yang bakal aku dilakukan, because I'm not perfect, I make mistakes too. Aku bersedia untuk memadam kesilapanku dan menulis apa yang sepatutnya aku tulis.
Okay. This thought was only for me. I mean, it's not suitable to use to defend those 'artists' I mentioned earlier. This is only my thought. I agreed to what the teacher said, but I also had my own opinion. Clear? Okay. I'm gonna sleep now. I started writing these, like, 12 a.m. until now, 01:27 a.m.

Ciao~!

Thursday, December 19

Back to School


'WELCOME BACK TO SCHOOL~!'

Ergh sounds like school is fun. Seronok untuk siapa, aku pun tak tahu.
Aku tak ingat sejak bila aku mula liat nak pergi sekolah.
Mungkin sejak aku start tangguh buat homework. Hehe
Mana taknya, masa aku darjah 2, semua kerja rumah disiapkan oleh mak aku.
Bila dah macam tu, paham-paham je lah. Sah-sah lah aku malas nak buat homework.

So, back to the main topic. Sebenarnya aku nak post pasal my preparation to go back to school.
So far, aku dah beli beg(s), kasut and several alat tulis and other things (that are unrelated)
Buku sekolah, bekas pensel, botol air masih dalam 'To-Buy-List'
Cuma 'semangat' nak ke sekolah tu payah sikit nak cari. Paham tak? Tak paham pergi ngaji tadika balik.

Tahun ni tema aku pilih kaler hijau memandangkan aku tak pernah lagi ada beg kaler hijau.
Hijau kan menenangkan. Sejuk mata memandang. Huhu

Several days ago, aku pergi the store looking for bags. I've found a bag with cool pattern. Jenama body glove. Pattern askar. Cool beb!
Tapi..
Mak aku kata design dia simple sangat and pattern askar tak sesuai for girls.
I said, okay, with slow tone. Sedih sebenarnya.

And so, pencarian beg untuk puteri bongsu Sir Zul berakhir di sebuah kedai yang dirahsiakan namanya. (LOL)
Banyak betul beg tergantung dalam kedai tu.
Cantik-cantik belaka.
Berpinar-pinar mata perempuan haku. Heh
Then, there was a bag that catch my eyesight (Idk betul ke tak ayat aku)

*sorry for my lousy skill of photographing and editing*
POLKA-DOTS~! 
This is my choice. 
Nasib baik mak aku pun berkenan. Kalau tak, kena pula pilih yang lain.

So, let me do a simple description about this bag.

This bag is made of satin-like material. It feels so nice that I think I'm beginning to love satin.
It has polka dots design on its top and a plush bunny keychain attached on one of its zips.
It's so cute but I don't think I'll bring the keychain to school. /kang kena cilok dengan budak-budak nakal kang menangis tak berlagu aku jawabnya/
Oh, and the bag has a few flower pins that makes it looks girly.
Aku sebenarnya tak berapa nak suka girly things.
But since ke'girly'an dia tak nampak sangat, so it's okay lah.

I've also bought some bags, but from different shops.

TA-DA~! Hehe I love the left one

Okay. Done.

CIAO~

Wednesday, December 4

The Unexpected Ending

Holla.
So, baru-baru ni aku pergi hangout ngan buddies aku. We watched a movie. It was a pretty good movie /act, it was an AWESOME movie/
It was all good when suddenly the subtitles went disappeared. 
In the middle of the movie. 
Right when the president tengah berucap /it was the IMPORTANT scene, you know?!/

I thought it just for a while. But nah~ it's gone. FOREVER.
Then we, you know, bad-mouthing the pekerja kat situ disebabkan ketiadaan subtitle.
Bengang kot, dah lah movie ni best then subs pula hilang tengah jalan.

So, bila dah takde subs, mood aku nak tengok pun went-poof!- lesap.
Tapi disebabkan my crush(s) berlakon, ku gagahi jua. Dapat jugalah fokus kat muka deme dari fokus kat subs je /oh yes aku gatai pantang nampak muka hensemm, heh/
Tapi bak kata syahirah, "sesak otak nak paham apa yang deme sembang"
Yes, dah lah speaking laju kemain. Dah lah aku ni blur sikit. Sempat tangkap sikit-sikit je apa yang deme kata.

Andd sooo, we continued watching da movie even tho tak faham sangat apa deme dok merepek.
Sampailah satu scene tu the heroine laying on a somewhat bed yang macam kat dalam hospital tu and comes a man talking to her.
Part yang deme sembang tu serius aku tak paham langsung, sebab aku dok tunggu bilalah si hero nak muncul ni /coz diorang kiranya macam terpisah sbb 'tempat' diorang tu exploded or something and they only 'rescued' the heroine and others, but not the hero. Kiranya hero tu still ada kat 'tempat' tu lah ikut fahaman aku/ 
And then camera goes focusing on heroine's face.
It feels like the heroine was looking and renung at us. //Mimi siap kata 'hi, there' lagi kat heroine tu hahaha//

And the heroine blinked her eyes and then the screen went black. And the credits started coming out.

We were like, "Oh" at first. Then, "WHAAAATT? That's all?!"

A lil' bit depressing. And confusing.
I mean, come on lah! Takkanlah ending dia tergantung macam tu.
Just like that?!
Tapi aku agak there must some 'important clues' dalam part yang last sekali.
Dah lah aku tak fokus masa tu.
Well, apa-apa pun, I hope its next movie comes out soon and I mean SOON.

Heh.

Ciao~

Friday, November 22

My First Friend : Imaginary Friend

Baru-baru ni mak aku dok sembang pasal kisah-kisah kami adik-beradik masa kecik.
Ada yang aku boleh flashback balik, ada yang aku tak ingat langsung.

Tapi yang aku paling ingat, aku ada se'orang' kawan.
My very first friend.
Imaginary friend.

Aku rasa aku start ada imaginary friend bila aku dah pandai cakap.
Umur aku 2-3 tahun mungkin. *usap dagu*
My mom said, she's worried about me when she first caught me talking to nobody while playing alone.
Biasalah, mother's instinct. 
Kalau aku pun aku akan risau. Mulalah macam-macam thought dok hinggap kat kepala otak.

Aku tanya mak aku, 

"Along ngan angah ada 'kawan' tak?"

Mak aku jawab,

"Entahlah. Tak ada kut. Lagipun umur diorang kan dekat-dekat, main sama-sama. Kalau ada pun taklah nampak sangat macam kau."

"Oh, dah tu kenapa pulak Yana ada?"

"Dah kau tu anak bongsu. Kakak-kakak kau kan dah sekolah masa tu, mana nak main dengan kau sangat. Sudahnya mainlah dengan kawan kau yang tak wujud tu"

Bila dengar je mak aku cerita pasal ni, aku terus teringat cerita kartun yang aku selalu layan dulu.
Fairly Odd Parents.
Babak dimana Timmy wishes agar kawan imaginasinya, Gary, berubah menjadi realiti.


Well, nasib baik aku tak ingat nama 'kawan' aku tu.
Bayangkan kawan imaginasi aku tu, jadi realiti, tak ke kalut nanti.
Hmm .